Top 10: A Legjobb DC filmek!

Elérkezett az új év, ami egyben egy új kezdetet is jelent, ezért elindítjuk a Legjobb DC filmek toplistánkat, ami sorba állítja a DC legjobb filmjeit. Mivel ez egy 10-es lista, így elég sok alkotás kimarad a repertoárból, de semmi gond, hisz velük a későbbiekben is fogunk foglalkozni.

Elöljáróban annyit, hogy a konkurens oldalról is várható egy ilyen lista, de kicsit menjünk bele a DC hátterébe.

A DC Comics alapjait, Malcolm Wheeler-Nicholson Őrnagy tette le, aki 1934-ben megalapította a National Allied Publications vállalatot. Kezdetben újságosoknál publikálták első képregényeiket, majd a regények neveivel azonosan kezdték formálni a céget is. Kezdetben New Comic, Adventure Comic, majd Detective Comic néven publikálták műveiket, így Nicholson és Jack S. Liebowitz megalapították a Detective Comic Inc.-et. Később a fő alapító Nicholson elhagyta a céget, de Jack S. Liebowitz és Harry Donenfeld továbbra is megtettek mindent érte. A filmek és sorozatok első célkeresztjébe a DC Comics legnépszerűbb karaktere, Superman került, akiről már az 1950-es években készült egy rövidfilm, illetve egy egész estésnek mondható film is. A 60-as évek közepe felé pedig már Batman is feltűnt a színen, majd szép sorban haladt ez így. Az 1980-as évek végétől, a mai napig pedig a Warner Bros. ad melegágyat a filmeknek. Az emberek többségéről elmondható, hogy kevésbé befogadhatóbb egy-egy filmjük, mint például a konkurenciánál, viszont itt érdemes azt megemlíteni, hogy a DC mindig is megpróbálta azt a komor, sötét hangulatú világot megteremteni, ami nem csak egy hétköznapi ember, de akár egy szuperhős pszichéjére is komoly hatással van. Az viszont biztosan kijelenthető, hogy a DC-nél rengeteg szuperhős és szupergonosz is messze túlszárnyalja azt a bizonyos piros céget. Na de menjünk is bele, a 10 legjobb DC film.

 

10. Batman: Kezdődik

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A film, ami elindította azt a Batman-trilógiát, amit a mai napig hatalmas piedesztálra emelnek a rajongók, de nem is tévesen. Christopher Nolan a Batman előtt is híres volt elég szokatlan és elborult rendezési stílusáról, de éppen ezért volt szerethető. A film, Batman, azaz Bruce Wayne életét mutatja be, hogyan is lett belőle az éjszakai utcákat örző álarcos szuperhős.

9. Batman


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ismét egy Batman filmmel folytatódik a lista, méghozzá azzal az 1989-ben bemutatott Batmannel, ami ismét visszahozta az érdeklődést a szuperhős filmek iránt. Michael Keaton többször is magára öltötte Batman szerepét, de valószínű, hogy a mai napig az első film az, amire mindenki szívesen emlékszik vissza, főleg Jack Nicholson (Joker) nevetése vízhangozhat a fejünkben.


8. Aquaman 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Aquaman jött, látott, győzött. A 2018-ban bemutatott film egy igazán jól sikerült alkotás, eltekintve a sok CGI használatától, remekül bemutatja Arthur Curry, azaz Aquaman vízalatti életét és harcát a trónért. Jason Momoa igazán magáévá tette ezt a szerepet, annak ellenére, hogy egy ideig kavarodás volt, hogy ki is volt a főszereplő.


7. Wonder Woman
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a film igazából azért került fel a listára, mert láthattunk ugyan női főszereplővel készült szuperhősfilmet (Lásd: A Macskanő, Electra), de mégis a Wonder Woman igazán kimagaslik mind közül. A Diana élet bemutató film nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a legjobb női szuperhősmozi valaha.


6. V, mint Vérbosszú

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sokaknak lehet, hogy újnak tűnik a dolog, de a 2005-ben bemutatott V, mint Vérbosszú egy DC alkotás, ami a maga sötét és nyomasztó hangulatával, na meg a nem is olyan földtől elrugaszkodott világképével mindenképpen megérdemli, hogy helyet kapjon ezen a listán.
 

5. Constantine: A démonvadász

 

 

 

 

 

 

 

 

"Szervusz John, John hát szervusz!" Hangzik el a mondat Lucifer szájából a filmben, ami ugyan hasonló világképpel operál, mint a lista előző helyezettje itt mégis nem az emberi, hanem a földöntúli erők harcát mutatja be. Ez a film a mai napig Keanu Reeves egyik legjobbja. (Egyébként észrevette valaki, hogy Keanu Reevest szinte minden eljátszott karakterét Johnnak hívják? John Constantine, John Wick, Johnny Silverhand)

 

4. Sötét Lovag: Felemelkedés

 

 

 

 

 

 

Ismét egy Nolan féle Batman rész, nem árulok el nagy titkot, hogy fogunk még vele találkozni. A Sötét Lovag: Felemelkedés ugyancsak egy jól sikerült alkotás, ami méltó lezárása a trilógiának. Bane karaktere egyértelműen Batman egyik legádázabb és legkegyetlenebb ellenségei közé tartozik.


3. Watchmen: Az örzők

 

 

 

 

 

 

Aki azt mondja, hogy a Watchmen nem jó film, az hazudik, vagy nem nőtt fel kellőképpen ehhez a filmhez. A látványvilág, a karakterek, a dramaturgia valami elképesztően van átadva ebben a filmben. Ez az a film, ami első kézből mutatja be, hogy szuperhősnek lenni nem mindig egyszerű.

 

2. Joker


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hogy született meg Batman legfőbb ellensége? Ez a film jól bemutatja, hogyan lesz Jokerből az, aki és mi vezet odáig, hogy megalkossa saját kultuszát. Bevallom őszintén mikor kikerült a film első trailere nem éreztem azt, hogy ez a film említésre méltó lesz majd, de a film az egyik legjobb anti-hős mozi, amit valaha látni lehetett.


1. A Sötét Lovag 
 
 
 
 
 
 
 
 
A lista, a végéhez közeledve átment inkább egy Ki a legjobb Joker? cikkbe, de érdemes megemlíteni, hogy ha a Joaquin Phoenix által megformált Joker tökéletes, akkor a Heath Ledger által megformált Jokert szavakba lehet-e önteni? Nem hiszem! Isten nyugosztalja a színészt, aki ebben a filmben kihozta a karakteréből azt, amit úgy hívnak, a Maximum. 


Nektek mi a véleményetek? Van olyan DC film, amit hiányoltok a listáról, esetleg nektek máshogy nézne ki a lista? Írjátok le kommentben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése